Túrák a környéken

Túrák a környéken

Körmend

A Körmend központjában található kastélyegyüttes fõépülete – az egykori reneszánsz kastély valószínûleg a 15. században épült. Építészeti képe ismeretlen, a középkorból sem leírása, sem ábrázolása nem maradt ránk. Rekonstrukcióját két forrás segíti: egy 1605-ben kelt leltár, valamint az 1667-ben készült várostérkép. Körmend Batthyány MansionEzek alapján a kastély széles vizesárokkal körülvett alacsony szigeten állt a Rába árterében. Az árokban a nyugati oldalon nyíló kapu elõtt mesterséges szigetecske volt, rajta keresztül vezetett át, ácsolt fahidakon és az árok közé épített külsõ tornyon. Ebben lehetett a felvonóhíd, a várkastély tömbje elé kinyúló kaputorony elõtt a második. A toronyalj utáni harmadik kapuba gerendákból összerótt súlyos csapórács, orgonamû mûködött. Ez a három kapurendszer a várkastély zárt udvarába vezetett, melyet a nyugati oldalon szegélyezett egy három helyiségbõl álló emeletes lakóépület. Ezt a kastélyt a idõk folyamán többször bõvítették.

Bővebben itt >>

Jeli Arborétum

A természettel bármikor és szinte bárhol találkozhatunk. Sétálhatunk tóparton, erdőben vagy rétek sokszínű virágai között. Élvezhetjük a pillanatot, amivel az adott táj megajándékoz bennünket.

Az arborétumban tett séták teljesen mások.

Egymástól kis távolságra helyezkednek el különböző növénytársulások, néha növényritkaságok, melyeket csupán hosszú fáradságos utazások árán tudnánk megcsodálni valódi élőhelyükön. A különbözőségük ellenére mégsem egy széteső zöld mozaikot látunk, hanem illeszkedő egységeket, amelyek képesek egymásba fonódni, egymáshoz alkalmazkodni. Ez az egység hozza létre a kertek varázsát, amely olyan erős, hogy lelkiállapotunkat, gondolataink tisztaságát, szabadságérzetünket képes befolyásolni. Jeli ArboretumA kert harmóniája éles tükre a kertépítő lelkületének, akaratának és céljainak.

A Jeli Arborétumot 1922-ben kezdte kialakítani gróf Ambrózy-Migazzi István. A hely kiválasztásában Malonyán szerzett tapasztalataira támaszkodott. Figyelembe vette a talajszerkezeten kívül a szubalpin és a mediterrán hatás együttes jelenlétét, amely esetenként az örökzöld lomblevelűek túlélésésének záloga. A telepítéshez bősége növényanyaggal rendelkezett. A párás, szűrt napfényű környezet kialakításához több tucat fenyőfélét, tuját, tiszafát, babérmeggyet, buxusok, madárbirsek és borbolya félék tömegét ültette el. A sétautakat páfrányokkal, nárciszokkal, liliomokkal szegélyezte. A kialakult mikroklíma már alkalmas volt a rododendronok telepítésére.

Bővebben itt >>

Őrség

A híres örségi Nemzeti Park Nagymákfától keletre kezdödik.De akár ez a falu is része lehetne,hiszen jellegében ugyanaz a táj és ugyanolyan növény és állatvilága van.
Őrségi Nemzeti Park 1
A Honfoglaláskori “vasvári sánc”amely nemrég lett felújjítva és Vasváron megtekinthetö,része volt a határörzö gyepürendszernek.Őrségi Nemzeti Park  - 2

A Döröskei tó

A falutól alig 3 km-re található a Döröskei tó, melyet a falu után kezdődő erdőn át gyalog vagy kerékpárral érdemes megközelíteni.Nagyon tiszta vize van,a part mentén sárga tavirózsák pompáznak.Döröskei tó