Helyi túrák

Vasvár:

Vasvár Vas megye déli részén, a Rábával párhuzamosan futó dombság, a Vasi-Hegyhát oldalában fekszik. A dombság elnevezése váltakozó, régebben inkább a Vasi-Hegyhát elnevezést használták, míg manapság a Kemeneshát elnevezéssel sűrűbben találkozhatunk. Helyben a Hegyhát elnevezés az elterjedt, sőt Vasvárt egyenesen a Hegyhát központjának tartják.
Vasvár
Étterem, cukrászda, fürdő, szépségszalon és üzletek várják vendégeinket. Történelmi látnivalóként a felújított főtér mellett található 800 éves Domonkos-kolostort ajánljuk vendégeink figyelmébe.
VasvárVasvár fürdőváros is, termélfürdőjét két éve újították fel teljesen. Nagyon szép környezetben, egy horgásztó és egy erdei búcsújáróhely mellett található. A termálfürdő egy régi – csak a helybeliek által ismert – gyalogösvényen át is megközelíthető, mely egy gyönyörű erdőn, az ún. Szentkúton vezet keresztül.

Holtág túra:

Csörnöc-patak1. Túra. A régi időkben a falu alatt folyó Csörnöc-patak a Rába áradása során visszaduzzadt és akár hosszú hónapokig is árterületté vált emiatt az egész falu alja. Emiatt a Csörnöcöt szabályozták, hogy gyorsabban levonuljon az ár, egyenes mederbe terelve az addig kanyargó patakot. A holtágak egy részét, mely a Csörnöc és a falu között volt betemették és művelés alá vonták, de a Csörnöcön túl rentgeteg holtágat találunk az erdőben. Ezeket a fenti útvonalon, egy a Csörnöcön átívelő betonhídon átjutva kereshetjük fel a helyiek által “Hollósi” erdőnek nevezett erdőben. Az erdő a száraz területeken  óriási tölgyfák köré csoportosuló bükkfákból áll, a laposabb területeken a lápos erdőkre jellemző faunával rendelkezik. Nagy területeken lehet megcsodálni a hóvirágot és a tőzikét is. Kérjük ne szedjen ezekből a virágokból, csak csodálja őket!

Tura 22. Túra. A második túrának a faluban ellenkező irányba indulva, a Csörnöcön innen található holtágak felkeresését ajánljuk. Ezek a holtágak mivel nem erdőben vannak teljesen más faunával rendelkeznek, leginkább egy ártíéri erdőre hasonlítanak. A víz mellett szikrázó napsütésben láthatunk akár napfürdőző kígyót is. A vízbe nyúlni mindenesetre nem érdemes, mert rentgeteg a pióca – a faluba régen ebből a holtágból hordták a piócákat gyógyítani. Állítólag olyan sok volt – talán még van is – benne, hogy elég az embernek a kezét a vízbe tennie, és már szedheti is le a kezéről őket. A holtágakban a horgászat szerelemesei kárászokat foghatnak. A Csörnöcben nagyobb halak közül főleg a csuka a jellemző, mely a ragadozó halak királyaként tartja rettegésben a sügéreket és keszegeket.

Szarvas túra:

Talán a legszebb és legizgalmasabb túrának a falu keleti felében elterülő erdő felkeresése ígérkezik. Ez az erdő az ún. vasvári Városerdőnek a nyugati széle, mely az ország egyik legnagyobb összefüggő erdőterülete. Nagyon gazdag vadállománya van, melyhez nem kell különösebben nagy szerencse, hogy vonuló őzeket, szarvasokat láthassunk, megnézzük milyen is a rókalyuk. Az erdőt a falu keleti végéből felfelé kanyarodó földúton kezdhetjük meg, melynek bal oldalán ahogy az erdőbe érünk cseresznyefák sorakoznak. Tura 3Sajnos a fákból jópár esett áldozatául a cseresznyefa-tolvajoknak, de május-június körül még így is bőven jóllakhatunk. Ha felérünk a dombra egy szántón találjuk magunkat, melynek keleti oldalán kezdődik az igazi erdő. Az erdő szélén több szarvasles is található, és mivel ez egy hosszú sík felszín, itt láthatunk legtöbbször vonuló őzeket, szarvasokat. Az erdőbe ha bemegyünk legyünk óvatosak, mert több vízmosás is található, melyek meredek falában több helyen is találhatunk rókalyukat.

Szálláshely túra:

Látott már elhagyott települést? Nagymákfától déli irányba, Gersekarát felé úttalan utakon eljuthatunk az un. Szálláshelyre, mely egy kb 40 éve teljesen lakatlan, elhagyott település. Tura 4Az egyetlen maradványa az a gyümölcsaszaló, mely köré építették annakidején a házakat. Annyira elhagyott már ez a terület, hogy út sem vezet oda, csak az erdőn és mezőkön átvágva találhatjuk meg.

Hóvirág túra:

Tura 5Februártól áprilisig virágzik a hóvirág, a környék egyik büszkesége. A tavasz hírnöke a tőzikével együtt a hó olvadásakor bújik elő, és gyönyörű virágszőnyeggel borítja be a környéket. A legnagyobb ilyen hóvirágos-tőzikés hely a vendégházzal szembeni tájvédelmi körzet, melyben csodálatos sétát tehetünk a virágok között. A másik nagy “hóvirágos hely” a Csörönöc patakon túli un. Hollósi erdő, melyhez egy másik túránkon talál több információt (kattintson ide a részletekért).
Tozike
Mákfa fái:

Nagymákfa már a nevében is hordozza a fa nevet, de senki ne gondolja, hogy a máknak is köze lenne a településhez. A község neve sokkal inkább a makkfából ered, mivel tölgyek szép számmal találhatók a környéken, főleg a falu alatt folyó Csörnöc patakon túli területen. Nagymákfát mindig is a nagy fáiról emlegették, mivel a helyiek mindig is tisztelték a természetet és egy-egy fa emiatt kivételesen széppé fejlődhetett. Sajnos a nagy fák nagyrésze az utóbbi 10 évben eltűnt. Betegségek és emberi felelőtlenség egyaránt közrejátszott abban, hogy ez így történjen. Pár szót azonban megérdemelnek a régi idők nagy fái Nagymákfán.
FakAz első fa, amelyre mindenki emlékezik a helyiek közül, az egy gesztenyefa volt, mely a falu előtt magasodott, árnyékot adva egy útmenti feszületnek. A fát betegség érthette, mert évről-évre csak száradt, ezért kivágták.
A helyiek körében nagyon kedvelt volt és még az is az a cseresznyefasor, amely a faluba érve balra található az erdő szélén. Kb 30 évvel ezelőtt az út és az erdő között még málnás volt, melyet csősz őrzött. Ennek szélében magasodtak a cseresznyefák, fénykorukban több mint 10 hatalmas fa sorakozott egymás mellett. Mára sajnos egyrészüket kivágták.
A málnás után magasodott az un. Gombkötő birtokon egy hatalmas gesztenyefa, mely a maga száz évével és hatalmas méreteivel tekintélyt parancsolóan magasodott az enyhén emelkedő domboldalban. A fa különlegessége volt, hogy nagyon sokszor belecsapott a villám, emiatt törzse többször is kettényílt, majd az idők során szépen beforrt. Emiatt nem a szokásos kerek alakja volt, hanem göcsörtösebb volt egy platánfánál is. Sajnos egy 7 évvel ezelőtti villámcsapást már nem bírt kiheverni, ágai folyamatosan elszáradtak, ezért tavaly kivágták. A szomszédos Barabás birtokon van az ország egyik legnagyobb platánfája, melynek koronája az útról szinte egy egész erdőnek tűnik.
A mákfai temetőben gyönyörű fenyők sorakoznak, de a legszebb fák a falu tájvédelmi területén lévő bükkösben találhatók.